Sådan får du en 100% mobiloptimeret side

06 januar 2020

Mobilvenlig hjemmeside

I dag er der flere og flere faktorer der spiller ind, hvis man vil have en veloptimeret hjemmeside, der både kan kæmpe om topplaceringerne i Google og få dine besøgende til at blive til betalende kunder.

En af de vigtigste ting er at sørge for at din hjemmeside er mobilvenlig. Mobilvenlighed er både afgørende for søgemaskinerne og ikke mindst for brugerne.

I denne artikel kan du læse alt hvad du bør vide om, hvordan man får en hjemmeside som er fuldt optimeret til mobilbrugere.

Mobilvenlig hjemmesidetest

Du kan teste om din hjemmeside er mobilvenlig ved at bruge Google Mobile-Friendly test. Den viser dig i hvor høj grad din hjemmesides kode lever op til de krav, der stilles af Google.

Du kan også se konkrete forslag til, hvad der kan forbedres på din hjemmeside. Dog er det ikke altid muligt at få en score på 100/100, da det kan påvirke andre dele af din hjemmesides performance negativt.

En god tommelfingerregel er, at man skal forsøge at opnå en score på 85/100 eller derover for mobile enheder. Den typiske årsag til at mange har en lavere score på mobile enheder end på traditionelle computere er, at det er meget svært at komprimere koden så meget, som der skal til for at det er optimalt for mobilversionen af en hjemmeside.

Test din hjemmesides kode ved at følge dette link.

Vores tip: Test gerne 2-10 forskellige URL’er.

Hvor vigtig er mobilvenlighed?

At have et mobilvenligt site er i dag et af de absolut vigtigste områder at have fokus på, når man skal have udviklet en hjemmeside.

Årsagen er dels at langt størstedelen af al trafik kommer fra mobile enheder, dels at en søgemaskine som Google i dag bygget med henblik på at tilfredsstille mobilbrugere fremfor desktop-brugere.

Google lancerede i 2018 deres Mobile First Index, som betyder, at Google først og fremmest vil indeksere – det vil sige vise – mobilversionen af din hjemmeside i søgeresultaterne – også selvom du sidder på din hjemmecomputer og surfer.

Hvad er en mobilvenlig hjemmeside?

At have en mobilvenlig side i dag er ikke ligeså enkelt som det var for bare få år siden.

Overordnet handler mobilvenlighed grundlæggende om tre elementer:

  • Din hjemmeside skal tilpasse sig størrelsen til dine brugeres skærm – hvad end de sidder med en tablet eller smartphone
  • Koden på din hjemmeside skal være optimeret så det ikke påvirker din loadhastighed og søgemaskinernes crawlere
  • Din hjemmeside skal have præcis det samme design på mobilenheder og på desktop

Din mobile hjemmeside skal have et responsivt design

En meget vigtig del af at have en mobilvenlig hjemmeside er at ens hjemmeside automatisk tilpasser sig størrelsen på den skærm som brugeren kigger på.

Her er der stor forskel alt efter hvilken smartphone man har. En iPhone X har f.eks. en markant større skærm end en iPhone SE. Men uanset hvilken enhed dine brugere befinder sig på, så gælder det i dag om at give den bedst mulige brugeroplevelse.

Hvis brugeren kun kan se halvdelen af din hjemmeside på telefonen, fordi din hjemmeside ikke har et responsivt dynamisk design, kan det betyde et stort dyk i din trafik.

Din hjemmeside skal også kunne vises fuldt ud selv om mobilen vendes horisontalt eller vertikalt, da det er meget forskelligt, hvordan en bruger anvender sin mobil, når de er på nettet.

Med et responsitvt design vil din hjemmeside blive optimeret og tilpasset efter skærmstørrelsen. Det betyder at brugeroplevelsen på hjemmesiden forbliver lige høj på mobilversionen og computeren.

Du kan teste din egen hjemmeside ved at følge dette link.

Koden på din hjemmeside skal være optimeret

Et andet vigtigt parameter for din hjemmeside er, hvordan koden er struktureret. Dette er meget teknisk og hovedansvaret for dette punkt ligger primært hos dit webbureau.

Overordnet kan en hjemmeside bestå af HTML, CSS og Java Script. Når det kommer til at have en mobilvenlig hjemmeside er det afgørende at ens kode er velstruktureret så den er let at læse for f.eks. søgerobotter.

Dette påvirker derfor både den tid der går fra du udgiver noget indhold på din hjemmeside til det bliver vist i f.eks. Google.

Derudover har det også en effekt på din hjemmesides loadhastighed, og dermed påvirker det i høj grad dine brugeres oplevelse af din hjemmeside.

Google giver dig dårligere placeringer, hvis mobilversionen af din hjemmeside ikke er mobilvenlig.

Derfor er det rigtig vigtigt at få optimeret koden på din hjemmeside. Her er særligt komprimering afgørende for at sites bliver så brugervenligt som muligt. Dit valg af CMS eller webshopsystem kan have en stor betydning for, hvor godt koden kan optimeres og komprimeres.

Indholdet på din hjemmeside skal være 100% ens på computere og smartphones

Det sidste punkt er særlig vigtigt af hensyn til Googles Mobile First Index, som vi nævnte ovenfor.

Google crawler og indekserer primært hjemmesider på baggrund af mobilversionen af hjemmesiden. Derfor er det et krav at alt indhold på din hjemmeside skal findes på både desktop- og mobilversionen. Det vil sige at alle de samme interne links skal vises på både desktop og mobilversion af din hjemmeside.

Derudover skal du implementere den samme form for struktureret data, og du skal have den samme grundlæggende struktur på hjemmesiden.

Du kan teste hvor veloptimeret din hjemmeside er i forhold til Googles Mobile First Index ved at følge dette link.

Hvordan får du en mobilvenlig hjemmeside?

Den bedste måde du kan sikre, at din hjemmeside er mobilvenlig, er ved at få et webbureau til at hjælpe dig med udviklingen af din hjemmeside.

Et webbureau kan være med til at sikre, at din hjemmeside er præsentabel både på computeren og på mobilen. En udvikler har fokus på, at din hjemmeside bliver lavet i et responsivt webdesign – dermed er din hjemmeside brugervenlig og tilpasset til alle enheder, hvilket betyder at din hjemmeside ser godt ud på mobilen, en tablet og på en computer – hvad end brugeren sidder med en bærbar computer eller en stor skærm.

Første skridt mod at få en mobilvenlig hjemmeside er at kontakte en udvikler eller et webbureau, og så kan de hjælpe dig godt på vej med din nye hjemmeside.

Hos twoday Co3 har vi mere end 12 års erfaring med at udvikle hjemmesider og webshops til virksomheder. Vi udvikler blandt andet i Umbraco, da vi ved, at vi her kan skabe nogle af de bedste og mest sikre løsninger for vores kunder. Vores løsninger sikrer, at du får en hjemmeside eller webshop, som fungerer lige godt uanset om dine brugere finder dig på deres mobile enheder eller på deres desktop.

Kontakt os i dag

Vi vil gerne snakke helt uforpligtende med dig eller din virksomhed om en ny hjemmeside. Det kræver blot at du skaber kontakten. Vi glæder os til at indlede et samarbejde og skabe resultater for din virksomhed.

Tobias Høst
Head of Aarhus / Seniorkonsulent
+45 20 81 91 01
tho@co3.dk

Tobias Høst expert i umbraco løsninger og websites