Umbraco vs. Wordpress - den ultimative sammenligning

19 december 2019

Umbraco vs. WordPress

At vælge det rette CMS til din virksomheds hjemmeside kan være afgørende for om din virksomhed får succes. Der findes i dag rigtigt mange forskellige CMS (content management systems) på markedet. To af de mest populære på markedet er henholdsvis WordPress og Umbraco.

Det er dog vigtigt at understrege, at disse systemer er meget forskellige og passer til forskellige formål og dermed også virksomheder. I denne artikel vil vi derfor sammenligne disse to systemer med henblik på at hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning for din forretning.

Hvad skal du lægge vægt på når du skal vælge et CMS?

Når man skal vælge et CMS er det afgørende at det passer til ens forretning. Her er der mange ting som spiller ind, bl.a. hvilken branche man er i, hvilken visuel identitet man gerne vil have, hvad ens hjemmeside skal kunne og ikke mindst ens budget.

WordPress og Umbraco har begge både fordele og ulemper.

Når man sammenligner disse to systemer, bør man særligt tænke på følgende specifikationer:

  • Vil man have et open-source eller closed-source system?
  • Skal hjemmesiden understøtte en webshop og/eller en firmahjemmeside?
  • Hvordan skal din visuelle identitet være?
  • Skal din hjemmeside eller forretning være meget skalerbar?
  • Hvor vigtig er sikkerheden for din hjemmeside?
  • Hvor mange penge vil du bruge på din hjemmeside?

Open-source vs closed-source

Når du kigger på open-source og closed-source systemer, skal du gøre det op med dig selv, om du skal have lavet en særligt tilpasset hjemmeside, eller om du skal bruge nogle plugins til at løse nogle af dine udfordringer.

Open-source betyder at systemet er udviklet sådan at enhver person kan lave plugins og forbedringer til CMS’et, hvilket gør at et open-source-system er nemmere at arbejde med i forhold til et closed-source, hvor sikkerheden kommer i forkøbet. Vælger du et closed-source CMS er det kun udviklerne af CMS’et der kan lave ændringer i koden. Det betyder derfor også at udviklingsprocessen af en hjemmeside i et closed-source CMS er længere, da det tager længere tid at kode hjemmesiden. 

Både Wordpress og Umbraco er per definition open-source-systemer. De kan derfor karakteriseres som hjemmesider, der er relativt nemme og hurtige at arbejde i. Da begge systemer er open source bliver du desuden 100 % leverandøruafhængig. Det betyder, at du frit kan tage koden og flytte til en anden leverandør, hvis du ikke er tilfreds med det arbejde dit bureau leverer.

Webshop eller leadbaseret hjemmeside – hvad skal du lægge vægt på

Når du skal lave en hjemmeside, skal du finde ud af, om du skal have et helt almindeligt website, eller om du skal have en webshop, hvor du kan sælge en ydelse eller et produkt – eller en kombination.

En webshop kræver et ecommerce system. Det er ikke alle CMS som har et indbygget ecommerce system. En webshop kræver et ecommerce system. WordPress har ikke et indbygget ecommerce system, da CMS’et primært er udviklet til blogsites. Derfor bliver du nødt til at hente et plugin for at få denne mulighed.

Det samme gør sig sådan set gældende for Umbraco. Her skal du også installere et ecommerce system oveni. Forskellen på WordPress og Umbraco i denne sammenhæng er, at man i højere grad kan customize e-handel på en Umbraco platform end man kan på en WordPress platform, som er mere standardiseret. Vælger du at oprette en webshop på et WordPress-website, vil man typisk vælge at bruge pluginnet WooCommerce.

Umbraco har alverdens muligheder hvad angår moduler, og alt kan tilpasses dine krav til design og integrationer. En væsentlig og vigtig ting ved Umbraco er at platformen nemt kan skaleres og dermed videreudvikles i takt med, at din virksomheds behov ændrer sig.

Det er relativt nemt og hurtigt at komme i gang med WordPress og WooCommerce, men det er mere komplekst at få din webshop til at snakke automatisk sammen med andre systemer – det kunne fx være dit økonomisystem. Sidder du med en webshop og med planer om at ekspandere, så bør du derfor overveje om WordPress er det rigtige valg for dig. Har du en webshop med flere tusinde produkter, så vil det være gavnligt for dig at integrere din webshop med dit ERP-system, da driften af webshoppen ellers vil være alt for tung. Med en webshop bygget på Umbraco kan vi både levere komplekse integrationer til PIM, ERP og CRM. Vi arbejder med platformene Ucommerce og Tea Commerce, som vi selv har udviklet fra bunden.

Helt overordnet kan man derfor godt sige, at hvis du er ude efter at starte en blog-hjemmeside, eller en simpel hjemmeside, som skal leve af leads fra kontaktformularer, så kan du med god grund overveje begge systemer.

Hvis du omvendt ønsker at skabe en stor webshop, særligt en international webshop, så vil du få langt flere fordele ved at vælge Umbraco fremfor WordPress, da du bedre kan customize og skalerere din webshop med Umbraco.

Skal din forretning skaleres til flere lande

Når du vælger, hvilket system du skal bygge din hjemmeside i, bør du have med i dine overvejelser om din hjemmeside på sigt skal skaleres til flere lande, og om den skal kunne håndtere flere forskellige sprog.

Hvis du skal skalere en webshop eller et website til flere lande, så vil Umbraco igen være den bedste løsning i forhold til WordPress.

Når din forretning skal skaleres ud til andre lande, skal du have alt indholdet på din hjemmeside på flere sprog.  

Rent teknisk skal man her bruge Hreflang-tags, som er tags, der fortæller søgemaskiner som Google og Bing, hvilket indhold de skal hente og vise til brugerne alt efter hvor denne bruger befinder sig i verden.

Dette er særligt vigtigt hvis man skal ind på et marked, hvor der findes flere forskellige sprog. Det gælder både store lande som USA, hvor både engelsk og spansk i mange områder fylder lige meget. Det gør sig dog også gældende i mange europæiske lande som Belgien, der har 3 officielle sprog, og Schweiz, der har 4 officielle sprog.

Umbraco er karakteriseret ved, at der er styr på deres hreflang-tag. Derfor kan du opsætte sprog uden problemer med Umbraco, hvorimod du kan løbe ind i flere forskellige problemer med WordPress, da sikkerheden på de udvalgte plugins ikke er lige så god.

Visuel identitet – skal din hjemmeside være unik eller standardiseret?

Ligesom det er afgørende at det tekniske fundament under en hjemmeside er på plads, så gælder det også det samme for en hjemmesides design, da det i sidste ende afspejler en virksomheds visuelle identitet.

En unik hjemmeside kan bidrage til at skabe flere salg eller flere leads på websitet. Uanset om man skal have en webshop eller en firmahjemmeside er dette punkt afgørende. 

WordPress er bygget op i temaer, som du enten kan hente gratis eller købe. Fordelen ved dette er at du hurtigt kan hente og installere et tema og krydse dette punkt af din liste, hvis du så at sige ’bare skal gang’.

På den anden side så betyder det også at din hjemmeside ikke vil fremstå som værende unik. Og da et tema fungerer som en skabelon er du per definition også nødt til at nøjes med de funktioner, der er indbygget i temaet. Din visuelle identitet og dine funktioner er derfor ikke unikke men meget standardiserede.

Her er Umbraco grundlæggende helt anderledes. Her kan man som udgangspunkt udvikle en løsning helt fra bunden, eller man kan bruge allerede eksisterende skabeloner. Når vi udvikler en Umbraco løsning har vi et udgangspunkt som vi arbejder ud fra, så alting ikke skal koden og bygges fra bunden. De sidste mange år har vi arbejdet på og optimeret vores ”Umbraco-værktøjskasse”, så vi ikke starter forfra ved hvert nyt projekt. Det betyder at vi hurtigere kan få en hjemmeside køreklar til dig og din virksomhed. Det er dog ikke mere fastlåst emd at der stadig er mulighed for at bringe hjemmesidens udtryk i alle retninger og skabe den visuelle identitet og det unikke design I ønsker jer. Samtidig kan vi naturligvis også customize særlige tekniske funktioner som I har behov for.

Vælger du Umbraco som platform, kan du få de funktioner, som du ønsker på hjemmesiden, ligesom du har langt større kontrol over, hvordan hjemmesiden skal se ud.

Hvor vigtig er sikkerhed for din forretning?

En meget vigtig faktor som du også skal have med i dine overvejelser, når du skal vælge CMS, er hvor vigtig sikkerheden er for din forretning.

De fleste er enige om at sikkerhed er afgørende. Men på trods af det så er der stadig stor forskel på de enkelte systemers sikkerhedsniveau.

WordPress er et af de mest sårbare CMS, da alle har adgang til at udvikle plugins til det. Det betyder at i takt med at man installerer flere og flere plugins på sin side, så øges risikoen hele tiden for at nogle af pluginsene ikke er kompatible. Det øger risikoen for, at en hacker kan få adgang til din hjemmeside. Det er bl.a. derfor at mange WordPress-sider får problemer med Malware.

Umbraco er et stabilt CMS med høj sikkerhed, og det er ikke nær så udsat selvom det er et open-source-system.

Hvor mange penge vil du bruge på din hjemmeside?

En sidste ting som også er afgørende at overveje, når du skal vælge et system, er hvor mange penge du vil bruge på at opsætte og vedligeholde din hjemmeside.

Hvis du ikke planlægger at bruge mange penge på din hjemmeside, så vil WordPress være en løsning at foretrække, da du kan opnå mange ting med WordPress for få penge. En template behøver som før nævnt ikke at koste noget, og derfor kan du få en standardiseret hjemmeside for et meget beskedent beløb.

Hvis du omvendt har planer om at starte en stor forretning eller en webshop, som skal konkurrere i en meget konkurrencepræget branche, så skal du forberede dig på at investere lidt mere i din hjemmeside. En Umbraco-løsning kan koste alt fra 30.000 kroner og opefter. For denne pris kan du som sagt få en løsning der er både mere sikker og ikke mindst tilpasset til netop dine og din forretnings behov.

Umbraco er overvejende et dyrere valg end WordPress, fordi du er nødt til at have en udvikler til at stå for implementeringen. En WordPress-side kan du i princippet sætte op selv.

Derudover er der også højere omkostninger forbundet med Umbraco, da Umbracos løsninger kræver en bedre server, hvilket omvendt er din garanti for en højere sikkerhed og ikke mindst en bedre hastighed på websitet.

Hastigheden er dog en central del af både at kunne rangere godt i søgemaskinerne og ikke mindst i forhold til at skabe salg eller leads på dit website, da højere hastighed altid har korreleret med højere konverteringsrater på et givent website. De ekstra udgifter til hosting kommer derfor uden tvivl til at være givet godt ud og tjene sig selv hjem igen på sigt.

Hvad er bedst – Wordpress eller Umbraco?

Man kan ikke entydigt sige om Umbraco er et bedre eller et dårligere system end WordPress. Det hele afhænger af hvad du skal bruge din hjemmeside til.

Hvis du ønsker at starte en webshop eller en hjemmeside, der skal vægte sikkerhed og tilpassede løsninger højt, så bør du overveje at vælge Umbraco.

Hvis du på den anden side gerne vil have en simpel men effektiv hjemmeside, hvor der kun skal produceres lidt indhold og som ikke kræver videreudvikling, så kan du vælge WordPress. WordPress egner sig dog ikke til store websites.

Har du brug for rådgivning?

Har du stadig svært ved at finde ud af hvilket system, som passer til dine behov, så er du velkommen til at kontakte os. Vi har selv mere end 10 års erfaring med at udvikle webshops og websites til både store og små hjemmesider i Umbraco. Vores dygtige konsulenter kan derfor hurtigt hjælpe dig med at finde ud af, hvilken løsning der passer bedst til dine behov.

Tobias Høst
Head of Aarhus / Seniorkonsulent
+45 20 81 91 01
tho@co3.dk

Tobias Høst expert i umbraco løsninger og websites